Pretražite stranicu

5 razloga zašto visoke pete nisu najbolje prijateljice žena

Autor: Prim. dr.sc., Mladen Madjarević, specijalist ortoped
18. svibnja 2016.

Iako dugotrajno nošenje obuće s visokom petom, može izazvati bolove u nogama i leđima, većina žena će otrpjeti bol. Uglavnom zbog toga što se u visokim petama osjećaju samouvjerenijima i sigurnijima. Ali osim trenutne neugode za vrijeme nošenja visokih potpetica, one mogu ostaviti trajne posljedice i deformacije stopala. Ukoliko se na te tegobe na vrijeme ne reagira, kasnije se mogu liječiti jedino kirurškim zahvatima. Koji su najčešći razlozi zašto do toga dolazi:

1. Loše držanje

Osim boli koja nastaje nakon što je noga satima stisnuta u uskim cipelama, visoke pete čine i druge nepogodnosti. Iako na prvi pogled sveukupni dojam su utegnute noge na kojima mišići dolaze do izražaja, nije sve onako kako se čini. Naime, visoke potpetice presavijaju stopalo prema naprijed tako da se sveukupna tjelesne težina prilikom stajanja i hodanja prebacuje na prednji dio stopala.

natisci, odnosno žuljevi na prednjem dijelu tabana i prstima

Prednji dio stopala zbog svoje funkcionalne anatomije nije sposoban u potpunosti ispuniti zahtjeve prevelikog opterećenja, a to dovodi do prebrzog zamaranja mišića uz pojavu boli i nedovoljne venske cirkulacije donjih ekstremiteta. Od prevelikog pritiska na prednji dio stopala pojavljuju se i natisci, odnosno žuljevi na prednjem dijelu tabana i prstima.

2. Tendonitis ili upala tetiva

Preopterećenje mišića može se manifestirati i bolovima u samim tetivama ili na hvatištu tetive uz pojavu kliničke slike tendonitisa (bol duž same tetive) ili entezitisa tetive (bol u području hvatišta tetive). Predugo i preveliko opterećenje Ahilove tetive dovodi do degeneracije iste s pojavom bolnih čvorova, a u najtežem slučaju i do pucanja degenerativno promijenjene tetive.

Tendonitis ili upala tetiva

Hodanje u visokim petama skraćuje troglavi mišić potkoljenice, a djelomično u manjem stupnju i Ahilovu tetivu, tako da s vremenom hod u cipelama s ravnim đonom ili bosonog uzrokuje bolan i otežan hod.

3. Čekićasti i presavijeni prst

Čekićasti prst je deformacija prstiju stopala karakteriziran presavijenim udaljenijim člankom prsta tako da podsjeća na čekić. U prvim fazama deformacije čekićasti prst je fleksibilan i može se pasivno ispraviti, ali kasnije postaje ukrućen te se može jedino operativnim zahvatom ispraviti. Za razliku od čekićastog prsta, presavijeni prst je deformiran u zglobu među člancima prsta koji su bliži samom stopalu.

visoke potpetice-blog

Deformacije prstiju uzrokuju uske cipele s visokom petom pasivno skupljajući prste prema palcu, a nemogućnost aktivnih pokreta prstiju slabi male mišiće stopala čime deformacija samo napreduje, odnosno aktivno deformira prste u savijenom položaju.

4. Bol u leđima

Hod ili stajanje u visokim petama presavija tijelo prema naprijed, a kako bi se spriječilo padanje tijela prema naprijed, sama zdjelica se pregiba prema naprijed, slabinski dio kralježnice formira pojačanu lordozu (luk kralježnice otvoren prema stražnjoj strani) leđa i ramena se zabacuju prema straga, a prsa prema naprijed. Ova poznata seksi poza umara vanjske mišiće kukova. Za vrijeme hoda u visokim potpeticama kralježnica zauzima prisilni položaj što uslijed istegnutog položaja jedne grupe mišića te presavijenog položaja druge grupe mišića izaziva kroničnu bol.

Bol u leđima

5. Anatomske promjene

Kontinuirano nošenje obuće s petom višom od 5 cm kroz duži period može imati za posljedicu promjene položaja anatomskih struktura stopala. Spominje se da i prisilni položaj slabinske kralježnice uz stresne situacije može dovesti i do pomicanja kralježaka, odnosno do istezanja. To dovodi do promjena anatomskih struktura kralježnice što izaziva neugodne neurološke tegobe u smislu bolova, trnjenja, slabljenja osjeta i drugih subjektivnih tegoba koje prosijevaju od slabinskog dijela do stopala.

Filmske dive kao i osobe iz svijeta mode kao npr. Sarah Jessica Parker i Victoria Beckham su “digle bijelu zastavu” nakon što su ih liječnici upozorili da odustanu od visokih peta.
Sarah Jessica Parker rekla je da su godine hodanja u štiklama po New Yorku trajno oštetile njezine noge. Nakon što je prije par godina operirala deformaciju palčane kosti (Halux valgus) uzrokovanu učestalim nošenjem visokih peta, ova 51-godišnja glumica danas visoke potpetice nosi samo na crvenom tepihu. Svakako nije za zanemariti niti izraženi venski crtež njezinih stopala koji je sigurno uzrokovan smanjenom cirkulacijom koju prouzrokuje nepravilan položaj stopala za vrijeme nošenja visokih potpetica.

dugotrajno nošenje obuće s visokom petom, može izazvati bolove u nogama i leđima,

Victoria Beckham je također prošla operaciju deformacije palčane kosti (haluks valgus – najčešću prednju deformaciju stopala).

operaciju deformacije palčane kosti (haluks valgus – najčešću prednju deformaciju stopala)

Kako spriječiti prednju deformaciju stopala – haluks valgus?

1. Nosite visoke potpetice s platformom kako bi visina pete bila maksimalno 5cm. I dalje ćete dobiti efekt povišenih potpetica, a vaše stopalo neće bespotrebno trpjeti.
2. Izbjegavajte svakodnevno nošenje visokih peta i uskih cipela. Ukoliko na posao nosite ovakvu vrstu obuće, imajte uvijek sa sobom rezervnu široku prostranu obuću kako biste se mogli preobuti. Primjerice, rezervni par udobnih cipela s mekim savitljivim đonom u uredu ili autu može biti od velike pomoći.
3. Nosite odgovarajuće ortopedske uloške u svakoj prilici. Ukoliko nemate ortopedske uloške koji su adekvatni za vaše stopalo preporuča se posjetiti specijalista ortopeda i konzultirati se koji su ulošci najbolji za očuvanje vaših stopala.
4. Vježbajte jačanje mišića stopala. Prilikom konzultacija u vezi adekvatnih ortopedskih uložaka, zatražite vašeg specijalista ortopeda savjet te smjernice za vježbanje jačanja mišića stopala.

U Poliklinici Bilić Vision već dugi niz godina uspješno liječimo razne deformacije stopala. Razmišljajte o svojim stopalima na vrijeme i nemojte zanemarivati koštane promjene i bolove koje osjećate. Naručite se na ortopedski pregled stopala pozivom na 01 4678 444 ili putem online forme.

Prim. dr.sc., Mladen Madjarević, specijalist ortoped

Autor teksta: Prim. dr.sc., Mladen Madjarević, specijalist ortoped

je specijaliziran za liječenje svih bolesti i deformacija stopala. U posljednjih 30 godina uspješno operira deformacije prednjeg dijela stopala (haluks valgus), ukočeni nožni palac (haluks rigidus), skvrčeni prst (digitus fleksus), čekičasti prst (digitus maleus), metatarzalgije, artrodeze palca i artrodeze gležnja itd. Uz stručno usavršavanje na UCLA Orthopaedic Surgery u Los Angelesu, primarius Madjarević je aktivno sudjelovao kao predavač na raznim europskim ortopedskim kongresima gdje je educirao o bolestima stopala.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Top