Pretražite stranicu

RICE tretman: odmor, led, kompresija, elevacija

Autor: prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped
31. ožujka 2016.

RICE tretman je način liječenja za skoro svaku ozljedu (jednokratnu ozljedu) ili oštećenje tkiva (nastaje uslijed učestalih pokreta i napora), istegnutih ligamenata ili zbog istezanja i/ili natučenja različitih dijelova lokomotornog sustava (sustav za pokretanje čovjeka), a najčešće mišića.

RICE tretman je način liječenja

Prije svega potrebno je naglasiti što označava akronim RICE – R -rest (odmor), I -ice (led), C -compression (kompresija) i E -elevation (povišeni položaj iznad razine srca). RICE tretman obično se koristi kao metoda liječenja s ciljem smanjenja upale i natečenosti koje prouzrokuje ozljeda ili oštećenje.

Odmor (Rest)

Nakon ozljede bitno je odmah prestati s radnjama i pokretima koje štete ozljedi te treba omogućiti odmor ozlijeđenog područja (primjerice, šake). Često se događa da pacijentima nije lako odmarati ozlijeđeno područje, jer se radi o dijelovima tijela koji su svakodnevno prijeko potrebni. U tim slučajevima koriste se neki dodatni proizvodi kao pomoć u smanjenju pritiska u određenom području ili za imobilizacijiu ozlijeđenog dijela tijela.

Odmor (rest)

Primjerice, u slučaju uganutog gležnja tretman RICE može uključivati neku udlagu ili štaku jer si većina ljudi ne može priuštiti boravak u krevetu radi odmaranja gležnja – a da ne spominjemo što će to produljiti oporavak jer oslabe mišići i gubi se njihova fleksibilnost.

Još jedna bitna stvar koju treba zapamtiti vezana za RICE je da ako određena radnja uzrokuje bol, trebate prestati to raditi ili napraviti pauzu. Izazivanje daljnjih bolova samo će uzrokovati dodatnu bol i dugoročnu štetu.

Led (Ice)

Stavljanje leda važan je korak RICE tretmana. Led bi se trebao koristiti odmah nakon ozlijede i zatim tijekom procesa oporavka. Led se upotrebljava da smanji bol i otečenost, a i može usporiti krvarenje (ako postoji). Prvih nekoliko dana nakon ozljede potrebno je stavljati led od 10 do 15 minuta, više puta dnevno. Led ne treba stavljati direktno na kožu, već se može umanjiti osjećaj hladnoće umotavajući ga u ručnik ili nešto tome slično. Najbolje je kupiti u ljekarni Ice gel – plastičnu vrećicu punu gela s kojom se dobije i futrola u koju ju zamotate prije aplikacije.

U slučaju da koža postane bijela zbog leda, potrebno je odmah prestati hladiti ozljedu. Oni koji imaju vaskularne bolesti, šećernu bolest ili smanjen osjet trebaju se posavjetovati s liječnikom prije nego što stavljaju led. To je iznimno važno, jer u takvim situacijama može doći do smrzavanja kože i led može učiniti više štete nego dobroga.

Led na ranu

Kompresija (Compression)

Nakon leda, sljedeći korak RICE tretmana je kompresija. Cilj kompresije je smanjenje otečenosti. Postoje različite medicinske proteze koje imaju umetke za kompresiju određenih dijelova tijela.

Također, u svrhu kompresije često se koristi i elastičan zavoj. Prilikom korištenja elastičnog zavoja potrebno je pripaziti da se omotava od periferije prema centru i ne stegne prejako kako ne bi došlo do zastoja krvotoka. Ukoliko zavoj bude prečvrsto postavljen može doći do trnaca po ekstremitetima ili ukočenosti te natečenosti ispod zavoja. Osim proteza i zavoja, postoje i kompresijske rukavice ili čarape kao alternativno rješenje za kompresiju.

elastični zavoj

Elevacija (Elevation)

Elevacija ili držanje na povišenom uključuje korištenje gravitacije kao dio RICE tretmana za liječenje ozljeda. Držeći ozlijeđeno područje iznad razine srca može smanjiti otečenost. Zato što omogućava drenažu venozne krvi prema srcu, kao i tekućina koje čine otok. Kad se sjedne i stavlja led na ozlijeđeno područje treba paziti da je ozlijeđeni dio na jastuku, po mogućnosti iznad razine srca.

Idealna prilika za relativno praktičnu elevaciju natečenog ekstremiteta je preko noći za vrijeme spavanja. U tu svrhu postoje udlage koje su dizajnirane za korištenje u krevetu tijekom noći.

elevacija ili držanje na povišenom

Odmor, Led, Podizanje, Kompresija i…

Osim RICE tretmana česta je upotreba nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIDs), kao ibuprofen (Advil, Motrin) ili naproksen (Aleve). Kako i samo ime kategorije ovih lijekova govori, pomažu u smanjenju otečenosti i boli.

Odmor, led , kompresija i elevacija

Odmor, led, kompresija i elevacija dobar su početak. Međutim, ponekad ovi koraci RICE tretmana nisu dovoljni za izlječenje ozljede. Stoga, ako ste slijedili ove korake nekoliko dana i nemate znakove poboljšanja, trebali biste potražiti pomoć specijalista ortopeda ovisno o području tijela na kojemu se dogodila ozljeda.

U Poliklinici Bilić Vision rade vrhunski specijalisti ortopedi koji Vam mogu pomoći sa svim vrstama ozljeda gornjih i donjih ekstremiteta. Za sve upite i narudžbe nazovite 01 4678 444 ili se javite putem online forme.

prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped

Autor teksta: prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped

je specijalist za područja šake, ručnog zgloba, podlaktice, lakta i nadlaktice. Prof.dr.sc. Bilić već više od 30 godina uspješno liječi sve prijelome šake i ruke, sindrome prenaprezanja, oštećenja, tumore itd. Najviše pacijenata koje je prof. dr. sc. Bilić izliječio su mu došli s posljedicama nakon već prethodno neuspješno obavljenog liječenja u drugim ustanovama. U svojem radnom vijeku je do sada operirao više od 15 000 pacijenata s navedenim problemima u području šake i ruke. Prof. dr.sc. Bilić uveo je brojne nove operacijske zahvate po prvi puta u Kliniku za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a u Zagrebu i jedan je od rijetkih hrvatskih ortopeda čije radove citiraju poznati ortopedski časopisi svjetskog ranga.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Objavljeno u Blog | Tags: ,
Top