Pretražite stranicu

Tilomi ili bolni natisci na tabanu

Candidati100

OPIS

Tilomi ili bolni natisci kao i klavusi, odnosno kurje oči se javljaju na stopalu. Mogu se javiti i na strani tabana i na samim prstima. Tilomi se javljaju na strani tabana dok se kurje oči ili klavusi pojavljuju na prstima. Posljedica su povećanog pritiska na kožu. Kod poprečno spuštenog svoda stopala najčešće se javljaju ispod glavica II. i III. kosti donožja. Kod skvrčenih ili fleksiranih prstiju (tu se misli na pojavu fleksije kada se jedan prst pregiba na drugi) javljaju se iznad zgloba prvog i srednjeg članka prsta. Mogu se pojaviti i sa strane zgloba ukoliko je povećan pritisak između dva susjedna prsta. Kod čekićastog prsta javljaju na samoj jagodici prsta.

tilomi

PACIJENTI

Kako je prethodno navedeno, tilomi ili bolni natisci se javljaju uglavnom kod osoba sa statički deformiranim stopalima, a čija posljedica su i skvrčeni prsti. Do ovih tegoba dolazi radi prevelikog preopterećenja prednjeg dijela stopala zbog bilo kojeg razloga. Nerijetko je to zbog nošenja visokih potpetica koje stvaraju pritisak u prednjem dijelu stopala kao i na prstima. Javlja se najčešće u osoba srednje i starije životne dobi.

tilomi ili bolni natisci se javljaju uglavnom kod osoba sa statički deformiranim stopalima

LIJEČENJE

Liječenje tiloma ili bolnih natisaka se započinje rasterećenjem svoda stopala ortopedskim ulošcima te korištenjem adekvatne obuće koja je u prednjem dijelu široka i prostrana. Kada unatoč svim poduzetim mjerama rasterećenja stopala tegobe napreduju i dalje u obzir dolazi jedan od operativnih zahvata. Namjera zahvata je smanjenje rasterećenja ispod glavica kostiju donožja ili korekcija položaja prsta.

Liječenje tiloma ili bolnih natisaka

OPORAVAK

Nakon operacije tiloma ili bolnih natisaka, ovisno o vrsti operativnog zahvata rehabilitacija traje tri do pet tjedana, odnosno kroz to vrijeme stopalo se u potpunosti ne opterećuje.

Nakon operacije tiloma ili bolnih natisaka

Na odjelu Poliklinike Bilić Vision za ortopediju radi prim. dr.sc. Madjarević, ortoped usko specijaliziran za liječenje stopala i skočnog zgloba uspješno liječi sve deformacije stopala, čime se bavi već više od 30 godina. Javite nam se i informirajte se o liječenju vaše deformacije stopala. Naručite se na pregled kod prim. dr. sc. Madjarevića putem online forme ili pozivom na broj telefona 01 4678 444.
prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

Autor teksta: prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

je specijaliziran za liječenje svih bolesti i deformacija stopala. U posljednjih 30 godina uspješno operira deformacije prednjeg dijela stopala (haluks valgus), ukočeni nožni palac (haluks rigidus), skvrčeni prst (digitus fleksus), čekičasti prst (digitus maleus), metatarzalgije, artrodeze palca i artrodeze gležnja itd. Uz stručno usavršavanje na UCLA Orthopaedic Surgery u Los Angelesu, primarius Madjarević je aktivno sudjelovao kao predavač na raznim europskim ortopedskim kongresima gdje je educirao o bolestima stopala.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Naruči se

KontaktOstavite svoje podatke i kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Top