Pretražite stranicu

Liječenje deformacija stopala

Stopalo je kao dio lokomotornog sustava karakteristično i specifično za ljudsku rasu. Tijekom evolucije postaje samostalan organ oslonca i hoda. Sama funkcija stopala utjecala je na izgled i anatomiju stopala. liječenje deformacije stopala

Izgled stopala

Stopalo ima specifičan izgled, a formiraju ga 26 kostiju međusobno povezanih zglobovima, manje ili više pokretnih. Osnovni izgled stopala sličan je lučnom mostu, kojeg formiraju nekoliko uzdužnih i poprečnih svodova. Same svodove podržavaju mali mišići stopala i potkoljenice. Dokle god je snaga mišića stopala u ravnoteži sa silama opterećenja koje djeluju na stopalo, ono ima svoj optimalni anatomski izgled uz dostatnu funkciju.

Kada govorimo o stopalu uvijek mislimo na boso stopalo. Od početka evolucije čovjek je nastojao zaštititi stopalo radi lakšeg hoda i prilagodbi raznoraznim  podlogama i od različitih meteoroloških uvjeta. U početku su to bile primitivne kožne navlake da bi tijekom vremena bio dodan đon, zatim nešto viša peta, a u krajevima gdje zima dulje traje nastala je i čizma. S vremenom cipela postaje modni dodatak i otad datiraju prve deformacije stopala. Cipela postaje sve uža, a peta sve viša što dovodi do deformacije stopala. Cipela postaje sve uža, a peta sve viša što dovodi do deformacije stopala

Deformacije stopala

Kao prve deformacije stopala pojavljuju se promjene uzrokovane statičkim disbalansom s kliničkom slikom spuštenih svodova stopala. prve deformacije stopala Promjene su najizraženije na prednjem dijelu koji je i statički najosjetljiviji. Tipičan je spušteni poprečni svod stopala koji tijekom vremena dovodi do deformacije prstiju stopala, stvaranja natisaka i popratnih subjektivnih tegoba. spušteni poprečni svod stopala Jedna od najčešćih popratnih deformacija prednjeg dijela stopala je haluks valgus (Hallux valgus) deformacija – deformiran palac. Radi se o devijaciji osovine palca u odnosu na osovinu stopala. Deformacija je znatno češća kod žena nego muškaraca, a smatra se da je za to odgovorna neadekvatna obuća. Koliko obuća utječe na stvaranje same deformacije najbolji primjer je pojava deformacije kod Japanaca kad su počeli nositi standardnu obuću zapadne kulture. Jedna od najčešćih popratnih deformacija prednjeg dijela stopala je haluks valgus Uz deformaciju palca često se javlja i deformacija ostalih prstiju u obliku skvrčenog ili čekićastog prsta.

Kako liječiti deformacije?

Poznata je uzrečica bolje spriječiti nego liječiti.

Eventualnu deformaciju može se spriječiti nošenjem adekvatne obuće. Tu se misli na široku, prostranu obuću s mekim savitljivim đonom i petom ne višom od 3 cm. Važno je smanjiti opterećenje stopala (adekvatni ortopedski ulošci) te vježbati jačanje mišića stopala.

Eventualnu deformaciju može se spriječiti nošenjem adekvatne obuće

Kad je jednom deformacija etablirana i izaziva određene poteškoće jedini način liječenja je operativni zahvat, odnosno korekcija položaja.

Do danas je opisano i korišteno preko sto vrsta različitih operativnih zahvata i njihovih modifikacija. To znači da ne postoji do sada jedan idealni univerzalni operativni zahvat kojim bi se mogle korigirati na isti način sve deformacije.

Prilikom operativnog zahvata moraju se korigirati sve prisutne promjene, a koje ovise o stupnju deformacije.

Zahvaljujući višedesetljetnom iskustvu u liječenju deformacije palčane kosti ili haluks valgusa kao i deformacije prstiju stopala, načinjen je algoritam u operativnom liječenju haluks valgusa s najmanjim mogućim komplikacijama.

Klinasta osteotomija

Operacija koja se izvodi u mlađih osoba kod kojih još ne postoje degenerativne promjene u području bazalnog zgloba palca, a opet ovisno o stupnju deformacije može se korekcija učiniti samo u području članka palca.

Klinasta osteotomijaOsteotomija (piljenje kosti)

Drugi tip operacija koje se mogu izvoditi kod mlađih osoba u području I. kosti donožja, koja opet ovisi o veličini kuta između I. i II. kosti donožja. Što je kut veći to se planira zahvat sve više prema bazi I. kosti donožja (u smjeru gležnja). Prepiljena kost ovisno o tipu osteotomije učvršćuje se vijkom, pločicom ili žicom. Ponekad je potrebna i imobilizacija (fiksiranje udlagama i povojima koje se radi kod fraktura). Mobilizacija je potrebna da bi se postiglo mirovanje stopala sadrenom cipelom (sadrena cipela je gips za imobilizaciju ozlijeđenog ekstremiteta). Stopalo se uglavnom rasterećuje (nije dopušteno opterećenje u potpunosti) do koštanog zarastanja.

Po završenom koštanom cijeljenju započinje se s rehabilitacijom, odnosno vježbama razgibavanja i cirkulacije, kao i vježbama jačanja muskulature. Ovisno o oporavku, standardna cipela se može kod ove vrste operativnih zahvata obući uglavnom nakon 2,5 do 3 mjeseca, a sve zbog naznačene otekline stopala. Sljedeći tip operacija su zahvati koji se izvode u starijih osoba (tu se misli na stopalo). Granica između mlađih i starijih je uglavnom oko 50. godine života.

Resekcija baze članka palca (isijecanje oboljelog dijela palca)

Kod ovog tipa zahvata gdje već postoje degenerativne promjene na bazalnom zglobu palca izvodi se uz plastiku zglobne kapsule. Time se korigira položaj palca. Kod ovog tipa operativnog zahvata nema nikakve imobilizacije. Dopušteno je opterećenje stražnjeg dijela stopala, odnosno korištenje posebnih ortopedskih cipela namijenjenih samo za postoperativni tijek. Kod svih vrsta operativnih zahvata, bilo mlađih ili starijih osoba, uvijek se obavezno odstrani koštana izraslina s vanjske strane glavice I. metatarzalne kosti. Postoji pet metatarzalnih kostiju koje se broje od palca prema malom prstu.

Poznato je da neki operateri odstrane samo koštanu izraslinu, koja uglavnom čini najveće tegobe. Privremenim zatezanjem zglobne kapsule korigiraju položaj palca pa u ranoj fazi imaju dobre rezultate. Međutim, tijekom vremena dolazi do ponovne deformacije palca, a što je uzrok lošeg rezultata. Uz korekciju palca četo je potrebno korigirati i loš položaj ostalih prstiju. Kod te vrste operativnih zahvata resekcije (odstranjenje kosti) se izvode na glavici ili bazi prvog članka (bazalnog) prsta. Koji puta uz resekciju kosti potrebno je produžiti i tetivu koja ispruža prst. Kod ove vrste operativnih zahvata imobilizacija stopala nije potrebna, već se koriste posebne ortopedske cipele.

operativno liječenje deformacije stopala

Vrlo česta pojava kod poprečno spuštenih svodova stopala je pojava boli u prednjem dijelu stopala- tzv. metatarzalgija uz koju se u kasnijoj fazi mogu pojaviti i bolni natisci na tabanu ispod glavica kostiju donožja.

Vrlo česta pojava kod poprečno spuštenih svodova

Liječenje se započinje rasterećenjem prednjeg svoda, a to je korištenje ortopedskih uložaka rađenih po mjeri stopala.

Liječenje se započinje rasterećenjem prednjeg svoda, a to je korištenje ortopedskih uložaka rađenih po mjeri stopala.

Ukoliko tegobe i dalje napreduju, slijedi mogućnost procedure fizikalne terapije.

Ako se i nakon fizikalne terapije ne ostvare određeni rezultati, već se bolni natisci i dalje povećavaju te stvaraju sve veće subjektivne tegobe. Tada se stopalo mora operirati, ali jednostavnim zahvatom. Bit zahvata je rasterećenje u području glavica kostiju donožja. Izvodi se kosa osteotomija iza glavice kosti donožja tako da se glavica minimalno pomiče prema gore i u smjeru gležnja. Drugi dan osoba staje na noge skoro s maksimalnim opterećenjem, a bol koja je bila ispod glavice više ne postoji. Jedino je prisutna bol s gornje strane stopala gdje je učinjen operacijski rez.

Kada se odlučiti za operativni zahvat?

Nakon uzimanja detaljnih podataka od potencijalnog kandidata za operativni zahvat potrebno je saznati koje su osnovne tegobe pacijenta.

Je li bol prisutna samo pri hodanju ili i za vrijeme mirovanja?

Otkad tegobe traju i koliko brzo napreduju? Je li bol prisutna samo pri hodanju ili i za vrijeme mirovanja? Na kojem mjestu na stopalu pacijenta najviše boli? Je li pacijentu otežano nošenje standardne obuće? Proživljava li pacijent česte upale u području glavice I. kosti donožja?

Nakon što saznam odgovore na sva gore navedena pitanja slijedi detaljan klinički pregled pri stajanju i pri hodu.

Saznavši za sve relevantne podatke postavlja se indikacija za jedan od operativnih zahvata, odnosno u određenom slučaju najoptimalniji zahvat. Potencijalnog kandidata upoznajemo s detaljima zahvata, postoperacijskim tijekeom, rehabilitaciji i eventualnim mogućim komplikacijama, kojih na sreću ima malo.

Je li pacijentu otežano nošenje standardne obuće?

Uz suradnju bolesnika koji mora biti upoznat sa svim detaljima, očekuje se dobar dugotrajni operativni rezultat na zadovoljstvo operiranog i operatera.

Na odjelu Poliklinike Bilić Vision za ortopediju radi prim. dr.sc. Madjarević, ortoped usko specijaliziran za liječenje stopala i skočnog zgloba uspješno liječi sve deformacije stopala, čime se bavi već više od 30 godina. Ukoliko osjećate bol u bilo kojemu području stopala, javite nam se i informirajte se o liječenju vaše deformacije. Naručite se na pregled kod prim. dr. sc. Madjarevića putem online forme ili pozivom na broj telefona 01 4678 444.
prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

Autor teksta: prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

je specijaliziran za liječenje svih bolesti i deformacija stopala. U posljednjih 30 godina uspješno operira deformacije prednjeg dijela stopala (haluks valgus), ukočeni nožni palac (haluks rigidus), skvrčeni prst (digitus fleksus), čekičasti prst (digitus maleus), metatarzalgije, artrodeze palca i artrodeze gležnja itd. Uz stručno usavršavanje na UCLA Orthopaedic Surgery u Los Angelesu, primarius Madjarević je aktivno sudjelovao kao predavač na raznim europskim ortopedskim kongresima gdje je educirao o bolestima stopala.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Naruči se

KontaktOstavite svoje podatke i kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Top