Pretražite stranicu

Spuštena ili ravna stopala

Candidati100
OPIS

Svodovi stopala se formiraju u trećoj godini života kada ojača muksulatura koja ih i održava. Snaga muskulature je jedan od glavnih čimbenika za održavanje svodova stopala kao i normalne funkcije stopala. Kada dođe do nesrazmjera između snage muskulature i sile opterećenja stopala, postupno dolazi do popuštanja svodova stopala i s vremenom se razvija deformacija stopala, koju nazivamo spuštena ili ravna stopala, odnosno razvila se klinička slika statičke deformacije stopala.

 spuštena ili ravna stopala

Razlikujemo uzdužno i poprečno spuštene svodove. Kod mlađih osoba uglavnom su spušteni uzdužni svodovi dok su kod starijih osoba osim uzdužnih svodova spušteni i poprečni. Uglavnom se govori o prednje poprečno spuštenim svodovima, dok kod uzdužnih razlikujemo unutrašnji i vanjski svod.

Kod mlađih osoba uglavnom su spušteni uzdužni svodovi dok su kod starijih osoba osim uzdužnih svodova spušteni i poprečni

PACIJENTI

Kod odraslih osoba sa spuštenim poprečnim svodovima stopala javlja se bol u prednjem dijelu stopala, koja postupno sve više jača. Ta bol poznata je kao metatarzalgija. Učestalija je kod žena, a smatra se uzrokom korištenja obuće s povišom petom. Samo povišenje peta uzrokuje veće opterećenje prednjeg dijela stopala. Kako bi se to izbjeglo, preporuča se nošenje cipela s petom do maksimalno 3 cm.

Kod odraslih osoba sa spuštenim poprečnim svodovima stopala javlja se bol u prednjem dijelu stopala

Što je uzrok pojave boli i bržeg zamaranja?

Znamo da su spušteni svodovi stopala posljedica slabije muskulature i svako malo veće ili duže opterećenje stopala dovodi do bržeg zamaranja muskulature te i popratne pojave boli. S vremenom muskulatura postupno sve više slabi, a što ujedno djeluje na usporenu vensku cirkulaciju te se javlja oteklina stopala i gležnjeva. U početku deformacije svodova stopala uglavnom se ne javljaju nikakve tegobe, ali se s vremenom počinju javljati bolovi u samim stopalima, potkoljenicama, vanjskoj strani natkoljenica te osjećaj umora u nogama. Ponekad su u noćnim satima prisutni i grčevi u listovima. Svi koji osjećaju neke od navedenih simptoma trebali bi se javiti ortopedu usko specijaliziranom za liječenje stopala i skočnog zgloba.

LIJEČENJE

Ukoliko se ne započne na vrijeme s liječenjem ili još bolje prevencijom statičke deformacije stopala počinju se javljati i druge tegobe osim bolova i otekline, a to su deformacije prstiju s posljedičnim krajnje bolnim natiscima.

metatarzalgija

Osnova svake terapije je rasterećenje stopala. Stopalo se rasterećuje adekvatnim ortopedskim ulošcima rađenim po modelu stopala s mogućnošću rasterećenja na bolnim mjestima. Jačanjem male muskulature stopala kao i muskulature potkoljenice koji su bit održavanja svodova smanjujemo bolove, odnosno intenzitet bolova, pospješujemo cirkulaciju te preveniramo noćne grčeve. Kao posljednje u nizu metoda liječenja propisuju se i pojedine metode fizikalne terapije.

OPORAVAK

Spušteni svodovi stopala se ne mogu korigirati, ali se mogu smanjiti tegobe kao što je prethodno navedeno rasterećenjem stopala i odgovarajućim propisanim vježbama jačanja mišića stopala. Terapiju i stupanj deformacije svoda stopala određuje ortoped usko specijaliziran za liječenje stopala i skočnih zglobova.

spuštena stopala ulošci

Na odjelu Poliklinike Bilić Vision za ortopediju radi prim. dr.sc. Madjarević, ortoped usko specijaliziran za liječenje stopala i skočnog zgloba uspješno liječi sve deformacije stopala, čime se bavi već više od 30 godina. Javite nam se i informirajte se o liječenju vaših tegoba koje su uzrokovane spuštenim stopalima. Naručite se na pregled kod prim. dr. sc. Madjarevića putem online forme ili pozivom na broj telefona 01 4678 444.
prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

Autor teksta: prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

je specijaliziran za liječenje svih bolesti i deformacija stopala. U posljednjih 30 godina uspješno operira deformacije prednjeg dijela stopala (haluks valgus), ukočeni nožni palac (haluks rigidus), skvrčeni prst (digitus fleksus), čekičasti prst (digitus maleus), metatarzalgije, artrodeze palca i artrodeze gležnja itd. Uz stručno usavršavanje na UCLA Orthopaedic Surgery u Los Angelesu, primarius Madjarević je aktivno sudjelovao kao predavač na raznim europskim ortopedskim kongresima gdje je educirao o bolestima stopala.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Naruči se

KontaktOstavite svoje podatke i kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Top