Pretražite stranicu

Disfunkcija šake – krivo srasli prijelom palčane kosti

Candidati100

OPIS

Krivo srasla palčana kost uvelike može zakomplicirati život jer dovodi do disfunkcije šake kao posljedice krivo sraslog prijeloma. Obilni pokreti u ručnom zglobu, kao i pokreti rotacije podlaktice, omogućavaju nam da šaku postavimo u najbolji položaj za izvršavanje raznolikih funkcija, a krivo cijeljenje donjeg okrajka palčane kosti u položaju koji se čak i minimalno razlikuje od normalnog, rezultira poremećajem funkcije šake, smanjenim opsegom pokreta ručnog zgloba, naročito smanjenjem opsega pokreta rotacije podlaktice, zatezanjem mekih tkiva, nelagodom i bolovima. Ti simptomi i smetnje manje ili više smanjuju radnu sposobnost pacijenta, no zahvaljujući suvremenoj medicini oni su rješivi.

Krivo srasla palčana kost dovodi do disfunkcije šake

Za prijelom palčane kosti karakteristično je da precizno namještena i imobilizirana kost zbog gubitka koštane mase, uz veći gubitak normalne pozicije prijelomnih ulomaka, postepeno, uslijed fiziološke napetosti mišića i tetiva, gubi precizno postignutu poziciju te zacjeljuje u krivom položaju. Ovisno o tome udaramo li o podlogu dorzalnim (suprotno od dlana) dijelom šake ili dlanom, distalni (udaljeniji od srca) prijelomni ulomak, uz manje ili veće skraćenje, naginje se dorzalno ili palmarno, tj. suprotno od dlana ili prema njemu.

fraktura palčane kosti

Znatno je češća vrsta prijeloma kada se ulomak koji se nalazi bliže šaci, dislocira dorzalno. Zbog skraćenja palčane kosti, lakatna kosti strši prema kostima ručja te gnječi triangularni fibrokartilaginozni diskus koji se nalazi između donjeg završetka lakatne i kostiju ručja unutar šake. Takva deformacija i izbočenje završetka lakatne kosti prema šaci uzrokuje bolove u ručnom zglobu. Bolovi se mogu javljati samo pri pokretima, posebno pri naginjanju šake prema malom prstu, ali najčešće su stalni. Osim gnječenja diskusa, uzrok bolova je i sraz između distalnog kraja lakatne kosti i kostiju ručja u tom dijelu ručnoga zgloba.

PACIJENTI

Prijelom palčane kosti česta je pojava u glazbenika i sportaša kojima je isti zapečatio karijeru. No osim njih, posljedice krivo srasle kosti osjećaju čak i oni kojima profesionalni život ne ovisi o najsloženijim pokretima ručnoga zgloba i prstiju. Osobama s disfunkcijom šake preporuča se pregled i savjetovanje kod specijalista ortopeda.

Prijelom palčane kosti česta je pojava u glazbenika i sportaša

LIJEČENJE

Nekada su ljudi, pogotovo stariji, trpjeli disfunkciju šake i bolove, ali danas za to nema potrebe. Danas se te poteškoće uspješno rješavaju operacijskim zahvatima – preciznim namještanjem prelomljene palčane kosti. U najvećem broju pacijenata, disfunkcija šake se rješava korektivnom osteotomijom (presijecanje kosti) u smislu skraćenja lakatne kosti i namještanjem njenog položaja prema zglobu na palčanoj kosti u kojem se vrši rotacija podlaktice. U manjem broju mlađih pacijenata potrebno je izvršiti otvarajuću korektivnu osteotomiju palčane kosti s umetanjem posebno dizajniranog koštanog presatka. disfunkcija šake se rješava korektivnom osteotomijom

OPORAVAK

Operacijski zahvat omogućuje pacijentima povratak aktivnom stilu života u punoj kvaliteti. To podrazumijeva normalan radni i sportski kapacitet, vožnju automobila i korištenje suvremene tehnologije.

Oporavak kod pacijenata kojima se skraćuje lakatna kost je kraći i iznosi oko dva mjeseca kod mlađih i oko tri mjeseca kod starijih pacijenata. Kod pacijenata kojima je potrebna otvarajuća korektivna osteotomija s presađivanjem kosti, oporavak traje duže – oko četiri mjeseca.

Na odjelu Poliklinike Bilić Vision za ortopediju radi prof. dr. sc. Ranko Bilić, subspecijalist za područje šake i ruke koji ima više od 35 godina iskustva u dijagnosticiranju i liječenju svih bolesti, sindroma, prijeloma i tumora šake i ruke. Javite nam se i informirajte se o vašoj disfunkciji šake. Naručite se na pregled kod prof. Bilića putem online forme ili pozivom na broj telefona 01 4678 444.
prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped

Autor teksta: prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped

je specijalist za područja šake, ručnog zgloba, podlaktice, lakta i nadlaktice. Prof.dr.sc. Bilić već više od 30 godina uspješno liječi sve prijelome šake i ruke, sindrome prenaprezanja, oštećenja, tumore itd. Najviše pacijenata koje je prof. dr. sc. Bilić izliječio su mu došli s posljedicama nakon već prethodno neuspješno obavljenog liječenja u drugim ustanovama. U svojem radnom vijeku je do sada operirao više od 15 000 pacijenata s navedenim problemima u području šake i ruke. Prof. dr.sc. Bilić uveo je brojne nove operacijske zahvate po prvi puta u Kliniku za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a u Zagrebu i jedan je od rijetkih hrvatskih ortopeda čije radove citiraju poznati ortopedski časopisi svjetskog ranga.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Naruči se

KontaktOstavite svoje podatke i kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Top