Pretražite stranicu

Metatarzalgija

Candidati100

OPIS

Metatarzalgija je pojava boli u području prednjeg dijela stopala, a koja ponekad može biti izrazito jaka i različitih uzroka. U kasnijoj fazi metatarzalgije koji puta se mogu pojaviti i bolni natisci na tabanu ispod glavica kostiju donožja (donožje je dio koštane osnove stopala).

Metatarzalgija - pojava boli u području prednjeg dijela stopala

Do metatarzalgije dolazi najčešće zbog spuštenih poprečnih svodova, a mogu biti posljedica lokalnih promjena na prednjem dijelu stopala kao i posljedica nekog općeg oboljenja smještenog na stopalu. Primjerice, metatarzalgija se zna pojaviti u kombinaciji sa skvrčenim prstima. Također je indirektno posljedica slabije muskulature uslijed čega se mijenja smjer opterećenja zbog promjene položaja kostiju donožja odnos nagiba u odnosu na podlogu, a ujedno se mijenja i sila opterećenja.

PACIJENTI

Metatarzalgija se u većini slučajeva javlja u srednjoj i starijoj životnoj dobi, najčešće u osoba kod kojih su prisutne prethodno opisane promjene, a provocirane su korištenjem neadekvatne obuće i dugotrajnim preopterećenjem prednjeg dijela stopala. Metatarzalgija se može javiti i akutno kod netreniranih osoba u slučajevima kada jednokratno značajnije opterećuju stopalo. Primjerice unovačeni vojnici ili žene koje cijelu noć plešu u visokim petama duže i jače jednokratno preopterećuju stopalo što dovodi do stres prijeloma ili takozvane „marš frakture“.

Metatarzalgija se u većini slučajeva javlja u srednjoj i starijoj životnoj dobi

LIJEČENJE

Početak liječenja metatarzalgije je rasterećenje stopala i korištenje adekvatnih ortopedskih uložaka koji su rađeni po mjeri stopala. Zatim se nastavlja s metodama fizikalne terapije koja u većini slučajeva dovodi do poboljšanja.

rasterećenje stopala i korištenje adekvatnih ortopedskih uložaka
Međutim, koji puta unatoč provedenoj terapiji tegobe i dalje napreduju te se čak javljaju i popratne tegobe u smislu pojave bolnih natisaka, javljanja neurinoma (dobroćudnog tumora od živčanih stanica koji se nalazi na živcu koji ide prema prstu), a moguća je i pojava deformacije prstiju.

moguća je i pojava deformacije prstiju

Ukoliko konzervativna terapija nije bila uspješna, tada u obzir dolazi i operativni zahvat.
U liječenju bolnih natisaka koristi se vrlo jednostavan operativni zahvat kojim se rasterećuju glavice metatarzalnih kostiju, a ujedno se rekonstruira prednji poprečni svod stopala.

OPORAVAK

Nakon zahvata bitno je da se odmah započne s opterećenjem stopala, koje je već drugi dan bezbolno. Što se pak samih natisaka tiče, oni se povuku kroz par tjedana.

Na odjelu Poliklinike Bilić Vision za ortopediju radi prim. dr.sc. Madjarević, ortoped usko specijaliziran za liječenje stopala i skočnog zgloba uspješno liječi sve deformacije stopala, čime se bavi već više od 30 godina. Ukoliko osjećate bol u prednjem dijelu stopala, javite nam se i informirajte se o liječenju vaše deformacije stopala. Naručite se na pregled kod prim. dr. sc. Madjarevića putem online forme ili pozivom na broj telefona 01 4678 444.
prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

Autor teksta: prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

je specijaliziran za liječenje svih bolesti i deformacija stopala. U posljednjih 30 godina uspješno operira deformacije prednjeg dijela stopala (haluks valgus), ukočeni nožni palac (haluks rigidus), skvrčeni prst (digitus fleksus), čekičasti prst (digitus maleus), metatarzalgije, artrodeze palca i artrodeze gležnja itd. Uz stručno usavršavanje na UCLA Orthopaedic Surgery u Los Angelesu, primarius Madjarević je aktivno sudjelovao kao predavač na raznim europskim ortopedskim kongresima gdje je educirao o bolestima stopala.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Naruči se

KontaktOstavite svoje podatke i kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Top