Pretražite stranicu

Haluks valgus – deformirani palac

Candidati100

OPIS

Jedna od najčešćih deformacija prednjeg dijela stopala je haluks valgus (Hallux valgus) poznat i kao čukalj na stopalu. Karakteristike haluks valgusa (čuklja) su povećani kut između osovine prvog članka palca i  I. kosti donožja (donožje je dio koštane osnove stopala sačinjen od pet metatarzalnih kostiju koje se broje od palca prema malom prstu), povećani kut između I. i II. kosti donožja, koštane izrasline s vanjske strane glavice I. kosti donožja te podražena sluzna vreća iznad same koštane izrasline s crvenilom kože, a u najtežim slučajevima i rotacija palca.

haluks valgus - čukalj na stopalu

Haluks valgus (čukalj) je najčešće uzrokovan statičkom deformacijom, odnosno spuštenim poprečnim svodom stopala, a zatim i kao posljedica nekih upalnih bolesti (reumatoidni artritis, psorijatični artritis…), kao posljedica traume a najrjeđe se javlja kao nasljedni, odnosno genetski. Javlja se već u adolescenciji.

PACIJENTI

Deformirani palac (čukalj) se znatno češće javlja kod žena nego muškaraca, a odnos je 10:1. Za uzrok te disproporcije smatra se nošenje neadekvatne obuće (visoke pete, uski prednji dio cipele i slično). Koliko obuća utječe na stvaranje same deformacije najbolji primjer je pojava deformacije kod Japanaca koja se pojavila tek kada su počeli nositi standardnu obuću zapadne kulture.

Deformirani palac (čukalj) se znatno češće javlja kod žena nego muškaraca

Nakon pojave čuklja, odnosno haluks valgus deformacije ista se više ne može spriječiti, ali se sam razvoj daljnje deformacije može usporiti, korekcijom i rasterećenjem prednjeg svoda stopala te vježbama jačanja muskulature.

Haluks valgus deformacija (čukalj) ima svoje specifičnosti s obzirom na dob osobe. Kod mlađih je deformacija znatno rjeđa, bezbolna, palac mobilniji. Kod starijih osoba deformacija je uglavnom bolna, izraženija, uz degenerativne promjene bazalnog zgloba palca, palac manje gibljiv te deformaciju prate popratne pojave na ostalim prstima.

Haluks valgus deformacija (čukalj)

LIJEČENJE

Deformacija haluks valgus (čukalj) se liječi jedino operativnim zahvatom – korekcijom položaja. U prodaji se mogu pronaći razne ortoze, odnosno ortopedska pomagala koja se koriste kod oštećenja funkcije lokomotornog sustava, ali se pomoću ortoze deformacija ne može ispraviti.

operacija haluks valgusa

Ima mnogo vrsta operacijskih zahvata, a za koji se odlučiti ovisi o dobi osobe, stupnju deformacije, promjenama na bazalnom zglobu palca te općem stanju bolesnika.

Deformacija haluks valgus (čukalj) ima četiri glavne karakteristike, koje su već u uvodnom dijelu spomenute:

  1. povećan kut između palca i I. kosti donožja
  2. povećan kut između I. i II. kosti donožja
  3. koštana izraslina s vanjske strane glavice I. kosti donožja uz podraženu sluznu vreću i
  4. kod izraženije deformacije palac je rotiran prema II prstu.

Prilikom operativnog zahvata moraju se korigirati sve prisutne promjene, opet ovisno o stupnju deformacije. Zahvaljujući višedesetljetnom iskustvu u liječenju deformacije haluks valgusa (čukljeva) kao i deformacije prstiju stopala, u Poliklinici Bilić Vision je načinjen algoritam u operativnom liječenju haluks valgusa (čuklja) s najmanjim mogućim komplikacijama.

Kod mlađih osoba kod kojih još ne postoje degenerativne promjene u području bazalnog zgloba palca, a opet ovisno o stupnju deformacije može se učiniti korekcija samo u području članka palca, tzv. klinasta osteotomija.

Kada je deformacija izraženija s povećanim kutom između I. i II. kosti donožja rade se korektivne osteotomije I. kosti donožja, a visina same osteotomije pak ovisi o stupnju deformacije.

Kod starijih osoba uglavnom se ne rade osteotomije nego resekcione artroplastike. Kod teškog oštećenja bazalnog zgloba palca i teške deformacije koji puta indicirano je i ukočenje palca u korigiranom položaju.

OPORAVAK

Postoperativna imobilizacija ovisi o vrsti operativnog zahvata. Kod nekih zahvata je imobilizacija neophodna, a kod nekih ne. Nakon većine operativnih zahvata osobe su manje više mobilne, a u rijetkim slučajevima kada je imobilizacija potrebna, ona može trajati do maksimalno 5 tjedana.

Postoperativna rehabilitacija traje od dva do tri mjeseca.

Na odjelu Poliklinike Bilić Vision za ortopediju radi prim. dr.sc. Madjarević, ortoped usko specijaliziran za liječenje stopala i skočnog zgloba. Već više od 30 godina prim. dr. sc. Madjarević uspješno liječi sve deformacije stopala. Javite nam se i informirajte se o liječenju vaše prednje deformacije stopala – haluks valgusa. Naručite se na pregled kod prim. dr. sc. Madjarevića putem online forme ili pozivom na broj telefona 01 4678 444.
prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

Autor teksta: prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

je specijaliziran za liječenje svih bolesti i deformacija stopala. U posljednjih 30 godina uspješno operira deformacije prednjeg dijela stopala (haluks valgus), ukočeni nožni palac (haluks rigidus), skvrčeni prst (digitus fleksus), čekičasti prst (digitus maleus), metatarzalgije, artrodeze palca i artrodeze gležnja itd. Uz stručno usavršavanje na UCLA Orthopaedic Surgery u Los Angelesu, primarius Madjarević je aktivno sudjelovao kao predavač na raznim europskim ortopedskim kongresima gdje je educirao o bolestima stopala.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Naruči se

KontaktOstavite svoje podatke i kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Top