Pretražite stranicu

Petni trn ili plantarni fascitis

Candidati100

OPIS

Iznenadna pojava boli u stražnjem dijelu stopala nakon opterećenja popularno je poznata kao petni trn. Zapravo radi se o sindromu preopterećenja, odnosno istezanju plantarne fascije (tabanske vezivne ovojnice kojom se omata pojedini mišić) čije polazište se nalazi na donjem stražnjem dijelu pete. Uslijed istezanja dolazi do takozvane upalne reakcije što uzrokuje intenzivnu bol. S vremenom dolazi do okoštavanja fascije na hvatištu i radiološki (na rendgenskoj snimci) se vidi kao petni trn.

Iznenadna pojava boli u stražnjem dijelu stopala nakon opterećenja popularno je poznata kao petni trn.

PACIJENTI

Plantarni fascitis, odnosno petni trn može se javiti uglavnom kod svih vrsta statički deformiranih stopala, a može se javiti i kod takozvane ekskavatus deformacije stopala (udubljenog stopala). Petni trn je karakterističan za ljude koji nose neadekvatnu obuću i puno hodaju, skaču ili trče. Također je česta pojava kod maratonaca zbog prenaprezanja stopala.

Petni trn je karakterističan za ljude koji nose neadekvatnu obuću i puno hodaju, skaču ili trče.

LIJEČENJE

Osnova liječenja petnog trna je rasterećenje cijelog stopala, a posebno same pete. Uz korekciju i rasterećenje ordiniraju se i neke od metoda fizikalne terapije. Ukoliko se tegobe nastave i dalje unatoč terapiji, tada u obzir dolazi i infiltracija hvatišta plantarne fascije lokalnim anestetikom s kortizonskim preparatom. Vrlo rijetko ukoliko je sva prethodna terapija dugoročno neuspješna u obzir dolazi i operativni zahvat, odnosno presijecanje hvatišta plantarne fascije. Tegobe koje se javljaju zbog petnog trna liječim s vrlo uspješnim rezultatima u 99% slučajeva konzervativno, a u samo 1% slučajeva operativno. Da bi liječenje bilo uspješno, bitno je obratiti se ortopedu koji je usko specijaliziran za liječenje stopala i skočnog zgloba.

petni trn liječenje

OPORAVAK

U slučaju da je došlo do operativnog liječenja, postoperativno slijedi kraće vrijeme rasterećenja stopala u vremenskom trajanju od 2 do 3 tjedna uz opet jednu od metoda fizikalne terapije. Nakon oporavka prilikom potpunog opterećenja stopala (hodanja, trčanja, itd.) neophodno je korištenje ortopedskih uložaka.

Oporavak nakon operacije petnog trna

Na odjelu Poliklinike Bilić Vision za ortopediju radi prim. dr.sc. Madjarević, ortoped usko specijaliziran za liječenje stopala i skočnog zgloba uspješno liječi sve deformacije stopala, čime se bavi već više od 30 godina. Ukoliko osjećate bol u stražnjem dijelu stopala, odnosno sumnjate da imate petni trn, javite nam se i informirajte se o liječenju vaše deformacije stopala. Naručite se na pregled kod prim. dr. sc. Madjarevića putem online forme ili pozivom na broj telefona 01 4678 444.
prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

Autor teksta: prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

je specijaliziran za liječenje svih bolesti i deformacija stopala. U posljednjih 30 godina uspješno operira deformacije prednjeg dijela stopala (haluks valgus), ukočeni nožni palac (haluks rigidus), skvrčeni prst (digitus fleksus), čekičasti prst (digitus maleus), metatarzalgije, artrodeze palca i artrodeze gležnja itd. Uz stručno usavršavanje na UCLA Orthopaedic Surgery u Los Angelesu, primarius Madjarević je aktivno sudjelovao kao predavač na raznim europskim ortopedskim kongresima gdje je educirao o bolestima stopala.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Naruči se

KontaktOstavite svoje podatke i kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Top