Pretražite stranicu

Digitus fleksus i digitus maleus – skvrčeni i čekićasti prst

Candidati100

OPIS

Skvrčeni prst ili digitus fleksus je česta deformacija stopala, ali nerijetko se javlja i deformacija više prstiju istodobno. Prst može biti skvrčen u prvom ili drugom zglobu tako da deformacija može imati dva oblika:

  • klasični skvrčeni prst – digitus fleksus ili
  • čekićasti prst – digitus maleus

Skvrčeni prst ili digitus fleksus je česta deformacija stopala

skvrčeni i čekićasti prst

Na skvrčenom prstu se s vremenom iznad zgloba prvo javlja crvenilo kože zbog pritiska obuće. Zatim se javlja otvrdnuće kože kao početak stvaranja kurjeg oka. Kod skvrčenog prsta koji puta dolazi i do postupnog iščašenja zgloba baze prsta. To pak dovodi do pojačanog pritiska na sam zglob sa strane tabana te se i tu može pojaviti bolni natisak s otvrdnućem kože. Kod čekićastog prsta (digitus maleus) je povećan pritisak na sam vrh članka prsta, a ne na jagodicu kao što je normalno. Stoga se stvara jako bolni natisak na vršku prsta odmah uz sam vrh nokta.

Na skvrčenom prstu se s vremenom iznad zgloba prvo javlja crvenilo kože zbog pritiska obuće

PACIJENTI

Skvrčeni i čekićasti prst (digitus fleksus i digitus maleus) je druga najčešća deformacija prednjeg dijela stopala. Odmah nakon haluks valgusa i tu se radi o prstima koji su savijeni prema stopalu. Najčešće su skloni zadobivanju digitus maleusa i digitus flexusa ljudi koji već imaju neku drugu deformaciju stopala. U nešto rjeđim slučajevima do ove deformacije može doći nakon kljenuti, upale, ozljede ili zbog mehaničkog djelovanja neadekvatne ili preuske obuće.

Skvrčeni i čekićasti prst je druga najčešća deformacija prednjeg dijela stopala

LIJEČENJE

Skvrčeni i čekićasti prst se ispravljaju jedino operativnim zahvatom. Zahvatu se pristupa kada tegobe postaju svakodnevne i ograničavaju osobu u svakodnevnim aktivnostima, odnosno kada korištenje standardne obuće više nije moguće.

Skvrčeni i čekićasti prst se ispravljaju jedino operativnim zahvatom.

Koji puta deformacija je tako izražena da se neki ortopedi ili kirurzi koji to rade odluče za amputaciju prsta, što je velika greška. Tek tada kada nema prsta započinju veće tegobe i deformacije susjednih prstiju. U biti svaka deformacija prsta se mora i može ispraviti. Iako se nekad neće moći deformacija ispraviti idealno, svako ispravljanje je bolje od amputacije prsta.

svaka deformacija prsta se mora i može ispraviti

OPORAVAK

Kod ovih zahvata nema imobilizacije, a osobe su relativno mobilne. Radi olakšanog hoda propisuje se tročetvrtinska cipela ili cipela za operaciju haluks valgusa kod koje je opterećen samo stražnji dio stopala. Pošteda od punog opterećenja prednjeg dijela stopala vremenski traje do tri tjedna, a nakon toga postupno se započinje s punim opterećenjem.

Radi olakšanog hoda propisuje se tročetvrtinska cipela

Na odjelu Poliklinike Bilić Vision za ortopediju radi prim. dr.sc. Madjarević, ortoped usko specijaliziran za liječenje stopala i skočnog zgloba. Već više od 30 godina prim. dr. sc. Madjarević uspješno liječi sve deformacije stopala. Javite nam se i informirajte se o liječenju vaših nožnih prstiju. Naručite se na pregled kod prim. dr. sc. Madjarevića putem online forme ili pozivom na broj telefona 01 4678 444.
prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

Autor teksta: prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped

je specijaliziran za liječenje svih bolesti i deformacija stopala. U posljednjih 30 godina uspješno operira deformacije prednjeg dijela stopala (haluks valgus), ukočeni nožni palac (haluks rigidus), skvrčeni prst (digitus fleksus), čekičasti prst (digitus maleus), metatarzalgije, artrodeze palca i artrodeze gležnja itd. Uz stručno usavršavanje na UCLA Orthopaedic Surgery u Los Angelesu, primarius Madjarević je aktivno sudjelovao kao predavač na raznim europskim ortopedskim kongresima gdje je educirao o bolestima stopala.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Naruči se

KontaktOstavite svoje podatke i kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Top