Pretražite stranicu

Bolest ili ozljeda šake i ruke – kako izbjeći trajne posljedice

Autor: prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped
19. rujna 2016.

Da bi se uspješno izliječila bolest ili ozljeda šake i ruke uvelike ovisi o tome kada je pacijent prvi put posjetio liječnika specijalista. Osim toga, bez detaljne i točne dijagnostike, nema uspješnih rezultata. Pri tome veliku ulogu ima pacijent. Upravo radi toga, odlučio sam skupiti svoja iskustva u posljednjih 35 godina rada s pacijentima iz ambulante i podijeliti ih s vama. Značajnu zaslugu za iskustva i znanje koje sam stekao zahvaljujem i mojim mentorima. Kako u Hrvatskoj, zahvaljujem mentorima i u desetak eminentnih klinika po svijetu.

prof. Ranko Bilić, specijalist za šaku i ruku

Top tri glavna razloga zašto pacijenti odgađaju prvi posjet liječniku

  1. Nisam imao vremena. – Najučestaliji razlog kojeg mi pacijenti navode kada dođu u ambulantu je da su imali puno posla i obaveza. Zato nisu stigli ranije doći na pregled i konzultacije. Međutim kada su uvidjeli da problem kojeg imaju sa šakom i rukom ne prolazi i dodatno otežava svakodnevne aktivnosti, na koncu su odvojili vrijeme za pregled.
  2. Ne mogu na bolovanje. Ovo je drugi najčešći razlog. Strah pacijenata da će dobiti otkaz ukoliko budu išli na bolovanje te nemaju vremena za rehabilitaciju pa nisu vidjeli smisao dolaska na pregled.
  3. Mislio sam da će proći samo od sebe. Ako nešto ne boli jako ili nisu imali konkretni udarac ili povredu, pacijenti najčešće čekaju da to prođe samo od sebe. Međutim, kada se stanje ne popravi, obično više nemaju izbora. Tek onda traže pomoć specijalista za njihov problem.

Bolje spriječiti, nego liječiti!

Nakon dužeg odgađanja veća je mogućnost da će se nakon detaljnog pregleda i postavljene dijagnoze ustanoviti neka manja ili veća trajna oštećenja šake i ruke. Kod takvih pacijenata najčešće dolazi do trajnog smanjenja radnog kapaciteta, a time im se smanjuje i općenita kvaliteta života.

Česte posljedice su i slabost snage stiska šake, bolovi, deformacija, smanjen ili nenormalan osjet, trnci, žmarci, probadanje, pečenje itd.

Pacijentu je teško prihvatiti kada mu se kaže da će ostati manje ili veće trajne posljedice jer se nije javio na vrijeme liječniku specijalistu za šaku i ruku. Osobito neugodne i stresne situacije budu u slučajevima kada se pacijent već liječi kod nekog drugog liječnika koji mu nije mogao ili znao pomoći. Razumljivo je da pacijent bude uzrujan kad otkrije kako krajnji rezultat liječenja u većem ili manjem postotku ne može biti bez trajnih i nepovoljnih posljedica. Što zbog uznapredovale bolesti šake i ruke, neadekvatne dijagnostike ili liječenja, pogrešnog ili zakašnjelog liječenja te kasnog javljanja specijalistu za šaku i ruku,

Krivo srasla kost nakon prijeloma

Nakon prijeloma u području šake i ruke te završenog liječenja i rehabilitacije, pacijentima  često zaostaju trajne posljedice. Radi se o smanjenom opsegu pokreta ručnog zgloba i prstiju, pokreta u smislu rotacije podlaktice te pokreta lakta i ramena. Česte posljedice su i slabost snage stiska šake, bolovi, deformacija, smanjen ili nenormalan osjet, trnci, žmarci, probadanje, pečenje itd. Pacijenti mi se često žale da im nitko od liječnika traumatologa, kirurga ili ortopeda, nakon određene vrste prijeloma i provedenog liječenja, nije objasnio da bi njihov ishod liječenja mogao biti nepovoljan. I to zbog težine i kompleksnosti ozljede te da mogu očekivati neku od gore nabrojenih trajnih posljedica.

Određenom broju mojih pacijenata liječnik prije početka liječenja nije postavio nikakvu dijagnozu. Međutim, za liječenje bolesne ili ozlijeđene šake i ruke ključno je postavljanje točne dijagnoze za uspješno liječenje.

trajne posljedice-blog

(Ne)uspješni rezultati ne dolaze preko noći

Do smanjenja funkcije šake ne dolazi samo zbog posljedica ozljede u tom području. Već i zbog smanjenja opsega pokreta susjednih zglobova kao što su lakat, rame i pokret u smislu rotacije podlaktice. Stoga, ako je bolestan ili ozlijeđen jedan dio šake ili ruke, treba vježbati sve zglobove ruke koji su zdravi i nisu imobilizirani. Na primjer, ako je imobiliziran lakat, još tijekom nošenja imobilizacije treba vježbati rame, ručni zglob i prste. Ako je imobiliziran ručni zglob, tada treba vježbati prste, lakat, rame itd.

trajne posljedice-blog

Najčešća greška zbog koje nastaje ozbiljna invalidnost šake je imobilizacija zglobova u korijenu prstiju u ispruženom ili djelomično ispruženom položaju. Nakon dva do tri tjedna imobilizacije u takvom položaju, nastaje veće ili manje smanjenje opsega pokreta tih zglobova. Ona se pogoršava dužinom trajanja imobilizacije. Zbog takve neispravne imobilizacije ne možemo formirati šaku i hvatati predmete. To uzrokuje značajno smanjenje životnog i radnog kapaciteta. Ispravan način imobilizacije zglobova u korijenu prstiju je „sigurnosni“ položaj pri čemu su korijenski zglobovi prstiju savijeni pod kutom od 70-80 stupnjeva, a ostali zglobovi prstiju potpuno ispruženi.

Pri planiranju liječenja važno je znati da zglobovi palca i ručni zglob dobro toleriraju produženu imobilizaciju, a zglobovi prstiju izrazito slabo. Postoje adekvatni položaji u kojima se imobiliziraju pojedini zglobovi ruke. Nakon toga će ponovno postizanje normalnog opsega pokreta zglobova tijekom rehabilitacije biti uspješno i brzo. Postoje i pogrešni položaji. Nakon njih će isti ti zglobovi trebati vremenski znatno dužu rehabilitaciju sa znatno slabijim krajnjim rezultatom ili bez rezultata.

Odabir odgovarajućeg specijalista

Kako bi se postigli uspješni rezultati nakon liječenja bolesne ili ozlijeđene šake i ruke potrebno je odmah u početku kontaktirati liječnika specijalista za kirurgiju šake/ruke. Bitno je naglasiti da nije svaki kirurg, traumatolog i ortoped educiran i za specifične probleme i operacijsko liječenje šake i ruke. Nakon toga, neophodno je u razgovoru, ovisno o dobi, zanimanju i specifičnim potrebama pacijenta, te ovisno o mogućnostima i prijedlozima specijalista za šaku i ruku, odrediti optimalan način liječenja. Na kraju, važno je aktivno sudjelovati u provođenju liječenja. Počevši od odluke za određenu vrstu liječenja pa do provođenja mjera koje specijalist za šaku i ruku preporuči kao „domaću zadaću“ koju pacijent treba obavljati samostalno kod kuće.

Krajnji čin liječenja šake i ruke je rehabilitacija. Pritom je važno da specijalist pošalje pacijenta na rehabilitaciju u ustanovu za koju zna da će se moći provesti posebno zahtjevna i individualna rehabilitacija koja je najčešće potrebna za najsavršeniji organ sustava za pokretanje ljudskoga tijela – šake.

Ako se ozljeda ili bolest dogodi, nemojte ostati pasivni. Takav stav vas stavlja u milost i nemilost najčešće nepovoljnim događajima. Aktivan stav u liječenju i rehabilitaciji ozlijeđene ili bolesne šake opredjeljenje je koje će vam omogućiti najbolje moguće rezultate liječenja. Takav aktivan i moderan pristup liječenju primjenjujemo i zagovaramo u Poliklinici Bilić Vision. Možete se naručiti na pregled pozivom na broj 01 4678 444 ili putem online forme.

prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped

Autor teksta: prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped

je specijalist za područja šake, ručnog zgloba, podlaktice, lakta i nadlaktice. Prof.dr.sc. Bilić već više od 30 godina uspješno liječi sve prijelome šake i ruke, sindrome prenaprezanja, oštećenja, tumore itd. Najviše pacijenata koje je prof. dr. sc. Bilić izliječio su mu došli s posljedicama nakon već prethodno neuspješno obavljenog liječenja u drugim ustanovama. U svojem radnom vijeku je do sada operirao više od 15 000 pacijenata s navedenim problemima u području šake i ruke. Prof. dr.sc. Bilić uveo je brojne nove operacijske zahvate po prvi puta u Kliniku za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a u Zagrebu i jedan je od rijetkih hrvatskih ortopeda čije radove citiraju poznati ortopedski časopisi svjetskog ranga.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Top