Pretražite stranicu

Kako se sačuvati od zimskih bolesti i ozljeda na snijegu i ledu?

Autor: prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped
18. prosinca 2015.

Za vrijeme zimskog godišnjeg doba od najmlađih do najstarijih prakticiraju se razne zimske rekreacije i sportovi. Na koncu, to se i preporuča za zdravlje svakog čovjeka. Međutim, nerijetko se griješi u osnovama. Primjerice, odabirom neadekvatne obuće i odjeće stvaraju se savršeni temelji za zimske bolesti i ozljede. U nastavku doznajte kako se sačuvati od zimskih bolesti i ozljeda na snijegu i ledu, a da pritom ne morate smanjiti vaše zimske aktivnosti, odnosno rekreacije.

Pothlađenost ili snižena tjelesna temperatura

Prilikom sudjelovanja u bilo kakvim zimskim aktivnostima ili sportovima, izloženi smo hladnoći te se lako možemo pothladiti. Iako se često ne misli tako, puno prije se možemo pothladiti na „normalnim“ zimskim temperaturama, nego na ekstremnim minusima i hladnoćama. To je zato jer se čovjek uvijek bolje pripremi, a i ponaša za vrijeme ekstremnih uvjeta hladnoće (bolje se obučemo i što manje boravimo vani). To se ne može reći za normalne zimske uvjete. Često nas znaju zavarati pa stoga misleći kako nije jako hladno, ne obučemo se dovoljno toplo. Uz to smatramo da možemo boraviti vani tijekom cijelog dana, jer opasnosti od bolesti nema.

Pothlađenost ili snižena tjelesna temperatura

Koji su simptomi pothlađenosti?

Kada je tijelo pothlađeno i tjelesna temperatura je snižena, dolazi do drhtanja, mišići postaju sve krući i tijelo ima slabiju koordinaciju pokreta. Također, prilikom pothlađenosti može doći do nižeg stupnja svjesnosti ili zbunjenosti. Svi prethodno navedeni simptomi najčešće uzrokuju padove i zimske ozljede. Osobito ukoliko se zimi bavite rekreacijskim ili sportskim aktivnostima (skijanje, snowboarding ili daskanje, sanjkanje, klizanje i slično).

Koji su simptomi pothlađenosti?

Kako izbjeći pothlađenost na niskim temperaturama?

Odjeća i obuća za boravak na niskim temperaturama se treba birati prema temperaturi zraka, prisutnosti i jačini vjetra. Također se treba pripremiti i prema podlozi na kojoj ćemo se kretati (hoće li biti led, snijeg, strmo, ravno itd.). Ukoliko je vaše tijelo u dobroj fizičkoj kondiciji jer je naviklo na rekreaciju te namjeravate i zimi nastaviti s vanjskim sportskim aktivnostima, potrebno je svakako za to vrijeme reducirati odjeću. Preporuča se nositi rezervne komade odjeće sa sobom, a osobito ako dolazi do naglih vremenskih promjena u temperaturi ili oborinama. U tim situacijama je također dobro imati uza sebe neki energetski napitak te nešto hrane.

Za avanturiste koji vole skijanje ili snowboarding s dodatnim adrenalinom izvan skijaške staze, trebali bi sa sobom uvijek imati napunjeni mobitel. Preporuča se i da imaju nekoliko svjetlosnih raketa za slučaj nezgode ili ozljede u manje prometnom ili nedostupnom dijelu planine. Takve avanture se svakako ne preporučaju amaterima, a bilo bi dobro to najaviti i nekome od rodbine ili prijatelja.

Kada već dođe do pothlađenosti, uobičajeno slijede i padovi i ozljede. Do prijeloma ruke ili šake najčešće dolazi jednom u životu. Međutim, ako se radilo o neprikladnom liječenju, posljedice će ostati do kraja života.

Kako izbjeći pothlađenost na niskim temperaturama?

U slučaju da se nesreća ipak dogodi, javite nam se. U Poliklinici Bilić Vision se najviše pažnje posvećuje upravo tome da nakon ozljede ili prijeloma pacijent nastavi život bez ikakvih ili s najmanjim mogućim posljedicama. Naručite se na pregled putem telefona 01 4678 444 ili putem online obrasca.

prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped

Autor teksta: prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped

je specijalist za područja šake, ručnog zgloba, podlaktice, lakta i nadlaktice. Prof.dr.sc. Bilić već više od 30 godina uspješno liječi sve prijelome šake i ruke, sindrome prenaprezanja, oštećenja, tumore itd. Najviše pacijenata koje je prof. dr. sc. Bilić izliječio su mu došli s posljedicama nakon već prethodno neuspješno obavljenog liječenja u drugim ustanovama. U svojem radnom vijeku je do sada operirao više od 15 000 pacijenata s navedenim problemima u području šake i ruke. Prof. dr.sc. Bilić uveo je brojne nove operacijske zahvate po prvi puta u Kliniku za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a u Zagrebu i jedan je od rijetkih hrvatskih ortopeda čije radove citiraju poznati ortopedski časopisi svjetskog ranga.

* Ovaj stručni tekst je autorsko djelo liječnika Poliklinike Bilić Vision te je kao takvo autentično. Poliklinika Bilić Vision zadržava sva autorska prava na ovaj tekst i zabranjuje bilo kakvo neovlašteno kopiranje i daljnju distribuciju bez navođenja izvora.
Objavljeno u Blog
Top